Sarah Wynn-Williams, fostă directoare a departamentului de Politici Publice Globale al Facebook, a făcut declarații șocante în fața senatorilor americani, miercuri, dezvăluind că Meta a vizat în mod intenționat minorii cu reclame personalizate, bazate pe starea lor emoțională.
Potrivit lui Wynn-Williams, algoritmul Meta identifica momentele în care adolescenții se simțeau lipsiți de valoare, neajutorați sau pe punctul de a eșua, iar aceste informații erau transmise agenților de publicitate pentru a le oferi reclame la diverse produse, profitând de vulnerabilitatea lor emoțională, care îi făcea mai predispuși să cumpere.
În funcție de problemele cu care se confruntau adolescenții, reclamele variau de la produse de înfrumusețare la soluții de slăbit. Wynn-Williams a subliniat că Meta era conștientă de vulnerabilitatea demografică a utilizatorilor cu vârste între 13 și 17 ani, dar considera această categorie drept „cea mai valoroasă” pentru agenții de publicitate. Strategia nu s-a limitat la minori, ci a fost aplicată și pentru adulți, în special mamele tinere, conform unui document prezentat în timpul audierii.
Meta a respins acuzațiile, afirmând că „nu a utilizat astfel de date pentru a trimite reclame specifice, ci s-a bazat pe informații anonimizate și agregate”. Compania a adăugat că încurajează părinții să își îndrume copiii către conturile speciale pentru adolescenți de pe Instagram, considerate „o opțiune mai sigură”.
Înțelegem preocupările părinților legate de experiențele nesigure sau nepotrivite ale adolescenților online, de aceea am introdus modificări majore în experiența Instagram pentru zeci de milioane de adolescenți prin noile conturi Teen Accounts. Acestea includ protecții automate care limitează contactele și conținutul accesibil, iar adolescenții sub 16 ani au nevoie de acordul părinților pentru a modifica setările. Totodată, oferim părinților instrumente de supraveghere, cum ar fi posibilitatea de a vedea cu cine discută copiii lor, de a seta limite de utilizare de 15 minute sau mai mult pe zi și de a bloca accesul în anumite intervale, precum în timpul orelor de școală sau noaptea, a transmis Meta.
Nu știu cât de mult ar trebui să ne mire asemenea știri, dar cu siguranță ar trebui să ne îngrijoreze…
Deloc șocant, predictibil.
Să vezi ce fain e când Amazon îți recomandă un produs pe care nu l-ai căutat (nici măcar tipul de produs), nu l-ai discutat cu cineva, dar a fost prezent într-o bai in care ai intrat cu telefonul. Concluzia logică: Amazon folosește camera telefonului ca să ia poze sau video și apoi procesează imaginile ca să îți ofere reclame
Este o diferenta foarte mare intre un aparat care face o poza (fara sa stii ca o face) si identificarea starii emotionale (de fapt se pare ca nu numai o identifica ci o si induce) si apoi impartirea acelei informatii cu companii terte pentru a spama cu reclame tintite. Treburile astea ar trebui foarte atent investigate si, pentru ca au impact serios asupra psihicului copiilor, ar trebui amenzi uriase plus eventual inchisoare (pana la urma e ceva facut cu premeditare si nu e de gluma).
Eu unul incerc sa am un minim de aplicatii pe telefon, niciuna de la meta sau alta platforma de socializare, si ignor mereu orice tip de reclama.
Așa este. Ceea ce vroiam eu sa comunic este faptul că aceste companii nu au nici o tangență cu morala sau cu regulile de bun simț, iar asta ar trebui deja sa fie ceva ce toată lumea știe.
Dar la nivel de autorități, aici trebuie sa aibă modalitățile de a controla și sancționa dur astfel de practici.